Επιλογές

Αρχική arrow Νέα arrow Δελτία Τύπου arrow Προοπτικές συνεργασίας με τη Ρωσία
Προοπτικές συνεργασίας με τη Ρωσία
ΤΟ ΕΠΠ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ  ΦΟΡΟΥΜ  ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ  ΣΕΒ

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ με σκοπό τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας– Ρωσίας, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον ΣΕΒ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των δύο χωρών στις 19.2.08, συμμετείχε  ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ) καθηγ. Πέτρος Γρουμπός.

 gr_rus_1.jpg

Ο πρόεδρος του ΕΠΠ ενώ συνομιλεί με τον Ρώσο Υπουργό Alexey Gordeev   και τον ομόλογο του Δ/ντή του Επιστημονικού Πάρκου Μόσχας και καθηγ. στο Παν/μιο Stankin Ivan Ermolov

  Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι συμπρόεδροι της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexey Gordeev, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, καθώς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός. Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν  με δείπνο, όπου επίσημος ομιλητής  ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος  Φώλιας. 

gr_rus_3.jpg

Ο πρόεδρος του ΕΠΠ με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και τον σύμβουλο της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Ν. Χαρικιόπουλο

                    

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΠ

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ΕΠΠ και πρόεδρος της Ένωσης Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων Ελλάδας (ΕΝΕΤΕΠ) παρουσίασε το ρόλο και την συμβολή  τους  στην ανάπτυξη.«Η επιτυχία των Επιστημονικών Πάρκων εξαρτάται από το  κατά πόσον έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες οι οποίοι  μπορούν να προκαλέσουν μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας και αύξηση των καινοτομικών δράσεων και θεωρώ ότι  τα βρίσκονται σε καλό δρόμο τα ΕΤΕΠ ως  προς αυτή την κατεύθυνση». Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία  σύνδεσης και  ουσιαστικής συνεργασίας των Ελληνικών Πάρκων, γιατί  με αυτό τον τρόπο συμβάλουν  στην   ανάπτυξη της χώρας.

 Στο πλαίσιο της εισήγησης του  κ. Γρουμπός μεταξύ άλλων  πρότεινε :

α) Στενή συνεργασία  των Ελληνικών Επιστημονικών Πάρκων με τα αντίστοιχα Ρωσικά, επισημαίνοντας  την σημαντικότητα αυτής της προοπτικής  για την για την ανάπτυξη

β)Διοργάνωση διημερίδας στη Μόσχα με θέμα:«Προοπτικές συνεργασίας σε νέες τεχνολογίες Ελληνικών και Ρωσικών Πάρκων και Εταιριών» και

γ)Δημιουργία  Ένωσης  Επιστημονικών Πάρκων των κρατών-μελών  του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία ως εισηγητή του Δ/ντή του Επιστημονικού Πάρκου Μόσχας και καθηγ. στο Παν/μιο Stankin Ivan Ermolov ο οποίος ανέφερε τη σπουδαιότητα που αποδίδει ο πρόεδρος Πούτιν στα Επιστημονικά Πάρκα, στους Πόλους Καινοτομίας και  βεβαίως στην έρευνα και την  καινοτομία, καθότι  ανακοίνωσε την ίδρυση 50 νέων Πάρκων, μεγάλου αριθμού Πόλων Καινοτομίας  καθώς και  Ινστιτούτων.  

Ενθουσιώδη ανταπόκριση είχαν οι   συγκεκριμένες  προτάσεις  τις οποίες συζήτησε αναλυτικά ο καθηγητής Γρουμπός, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις  του με τον Υφυπουργό  Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexey Gordeev και τον ομόλογο του καθηγ. Ermolov.

Τέλος, μετά την ομιλία  του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια ο οποίος  αναφέρθηκε και στα ΕΤΕΠ επισημαίνοντας  το σημαντικό  ρόλο τους  στην περιφερειακή ανάπτυξη και γενικότερα στην ανάπτυξη της χώρας, ο  καθηγ. Γρουμπός ενημέρωσε τον Υπουργό για το αποτέλεσμα των  συναντήσεων που είχε στο πλαίσιο του Φόρουμ και για τις δραστηριότητες του ΕΠΠ.